ORL

ORL (otorinolaringologia) este ramura medicinii care se ocupă cu anatomia, fiziologia și patologia urechii, a nasului și a laringelui. Așadar medicul ORL-ist are în vedere prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare, sinusurilor.

Sănătatea ta, pe mâini bune

Alături de investigațiile și tratamentul patologiilor ORL generale, Clinica As Medical este specializată, prin echipa medicală și echipamentele specifice de ultimă generație, inclusiv în explorările de dezechilibru vestibular – amețeli, vertij și audiologie.

Apneea de tip obstructiv (SASO), adică sforăitul, în limbaj uzual,  care apare atât la adulți, cât și la copii, se poate trata sau ameliora, asftfel încât calitatea vieții pacientului și a familiei să fie vizibil îmbunătățită.

Clinica noastră are în dotare un microscop performant care permite obținerea unei imagini excelente în câmpul de lucru, cu un sistem  puternic de iluminare coaxial și cu o magnificare variabilă a imaginii.

ORL - Investigații audiologice

Impedansmetria este o investigație clinică prin care se culeg informații despre integritatea membranei timpanice, volumul de aer din urechea medie, importantă pentru depistarea gradului de hipoacuzie sau în diagnosticarea patologiei urechii medii, ca de exemplu în otitele seroase.
Această investigație non-invaziva,nedureroasa, realizata cu un echipament foarte prietenos este de mare ajutor la copii foarte mici, chiar la ieșirea din maternitate, la care nu se pot folosi alte investigații care necesită cooperare  si atentie din partea pacientului.
Impedansmetria  se realizeaza cu  ajutorul unei sonde introduse în urechea externă, care pompează aer la o presiune stabilită, înregistrând simultan deplasările membranei timpanice la aplicarea unor sunete. Testul dureaza aproximativ 5 minute , timp in care pacientul trebuie sa stea nemiscat, sa nu vorbeasca  si sa nu inghita.  

Investigații audiologie - Clinica AS Medical

 • Teastare auz– adulți și copii, inclusiv screening nou-născuți
 • Audiometrie
 • Timpanometrie
 • Reflex stapedian
 • Întocmire dosar protezare auditivă - CAS Prahova

Servicii medicale AS Medical Ploiesti

Servicii medicale AS Medical Ploiesti

Servicii medicale AS Medical Ploiesti

echipamente+otoneurologie.jpg

Diagnosticul și tratamentul tulburărilor de echilibru

Pe lângă o anamneză amănunțită si un examen clinic complex, multidisciplinar, pacienții nostri cu tulburări de echilibru sunt supuși unor teste non-invazive, nedureroase, cu aparatură de specialitate, de înaltă performanță, pentru a diferenția un vertij de tip periferic (cauzat de o afectare a organului echilibrului din urechea internă) de un vertij de tip central (neurologic), in vederea obținerii unui diagnostic cât mai corect si stabilirii tratamentului adecvat tipului de afecțiune. 

Vertijul, instabilitatea, amețelile, dezechilibrul, răul de mișcare, răul de mare, răul de mașină, hypermarket sau aglomerație nu sunt, de fapt, afecțiuni, ci sunt dezechilibre senzoriale ce se pot trata prin reeducarea vestibulară. Dacă una dintre cele doua  urechi este afectata , încercăm sa o reechilibram. Exista multiple situatii in care echilibrul nostru, perturbat de diverse cauze, nu poate fi tratat medicamentos si atunci , intervenim cu aceste echipamente specializate, de reeducare vestibulara .  În unele cazuri, vertijul, amețeala, instabilitatea de cauză ORL ,sunt extrem de simplu și rapid de tratat, folosind tehnici de repozitionare vestibulara, ce dureaza doar zece minute, după ce, poate, s-a apelat ani la rând la tratament medicamentos care nu a tratat cauza, ci doar simptomele.

Bilanț vestibular complet

Diagnosticul tulburărilor de echilibru este si va rămâne in continuare o provocare, de multe ori pacientul fiind plimbat si  supus unor investigații din diverse specialități medicale -  neurologie, cardiologie, oftalmologie, psihiatrie - primind uneori tratamente greșite, care încetinesc recuperarea vestibulară din cauza unui diagnostic eronat. Tocmai de aceea, abordarea noastră multidisciplinară, în echipe de medici de specialități care se suprapun pe anumite simptomatologii, este una care vă va ajuta la obținerea unui diagniostic rapid și corect.

Ce înseamnă reeducare vestibulară?
Reeducarea vestibulară constă într-o serie de exerciții de coordonare a mișcărilor pacientului, efectuate direct pe platforma posturografului dinamic computerizat care urmăresc accelerarea recuperării echilibrului după bolile care afectează urechea internă. Practic, pacientul are posibilitatea de a reînvața mișcările necesare unei coordonări adecvate a echilibrului corpului. În acest mod se scurtează semnificativ durata tratamentului afecțiunilor vestibulare. În final, pe baza informațiilor oferite de aceste investigații ce se pot realiza în prezent, la Clinica AS MEDICAL, cu aparatură de ultima generație, se poate stabili nivelul unde se află leziunea aparatului vestibular - așa numitul “topodiagnostic vestibular”- și iniția un protocol terapeutic. În funcție de diagnostic și de gradul afectării, se fac între 5 și 10 ședințe de reeducare, evoluția pacientului fiind monitorizată permanent. Durata unei ședințe de reeducare este de 30 de minute, fiind necesare două-trei ședințe pe săptămâna.

În unele cazuri, vertijul, amețeala, instabilitatea de cauză ORL ,sunt extrem de simplu și rapid de tratat, folosind tehnici de repozitionare vestibulara, ce dureaza doar zece minute, după ce, poate, s-a apelat ani la rând la tratament medicamentos care nu a tratat cauza, ci doar simptome.

Bilant vestibular complet AS Medical Ploiesti

La Clinica AS Medical se poate efectua un bilanț vestibular complet ce constă într-o serie de investigații care să testeze funcția fiecăruia dintre structurile anatomice ale urechii interne, structuri răspunzătoare pentru sindroamele vestibulare de tip periferic:

 • Posturografie statică și dinamică computerizată.
 • Testare nistagmus spontan și provocat -Videonistagmografie.
 • VHIT
 • Test Dix Hallpicke ,Roll-pentru vertij de poziție
 • Proba calorică
 • Scaun Rotator.

Care sunt simptomele in tulburarile de echilibru? 

 • Vertij sau amețeală
 • Cădere sau senzație ca veți cădea
 • Greață, vărsături, transpirații
 • Schimbări la nivelul tensiunii arteriale si al ritmului cardiac
 • Încețoșarea vederii
 • Leșin sau senzație de plutire
 • Confuzie sau dezorientare
 • Panica, anxietate, frica
Care sunt simpotomele in tulburarile de echilibru
Reeducare vestibulară pentru răul de mașină, la copilul mic

Reeducare vestibulară pentru răul de mașină, la copilul mic

Probabil că nu v-ați gândit că softurile, jocurile video pot fi de folos copiilor mici. Da, le putem folosi pentru reeducare vestibulară, mai exact în cazul în care copilul mic are rău de mașină. Echipamentele utilizate de către adulți în cabinetul medical sunt mai dificil de folosit de catre copilul mic, așa încât sunt recomandate, pentru acasă, în mediu prietenos, acele jocuri cu animație, cele de condus, care presupun miscarea copilului în timp ce este atent la ecran, pentru perioade scurte de timp, însă constant. Aceste sesiuni de joc au la baza corectarea reflexului vestibulo-ocular,afectat in cadru acestor kinetoze, cum este raul de miscare,  vertijul dependent vizual.

Posturograful static și dinamic computerizat

Posturograful static si dinamic computerizat diferențiază, prin intermediul unui software specializat, cauza tulburărilor de echilibru: suferința urechii interne (afectare vestibulară), suferința somatică osteoarticulară (somatosenzorială) sau afecțiuni oculare (oftalmologice). 
Posturografia computerizată este un test de stabilitate posturală, oferind informaţii despre controlul motor sau funcţia de echilibru în diferite condiţii de mediu. Posturografia computerizata testează legăturile dintre toate componentele sistemului ce asigură echilibrul – ochii, sistemul somatosenzitiv şi sistemul vestibular. Măsoară reacţia unei persoane la medii în care cantitatea de informaţie trimisă de ochi şi sistemul somatosenzitiv-este-variata.
            Testul consta in mentinerea pozitiei pe o platformă, cu privirea fixată la o ţintă anume. Ţinta se mişcă în timp ce senzorii de presiune de sub platformă înregistrează mişcările greutăţii corpului (balansul) în timp ce persoana testată îşi menţine echilibrul (se foloseste un cadru de siguranţă pentru a preveni căderea in timpul testarii).
             Posturografia oferă informaţii despre cât de bine este menţinut echilibrul în timpul unor situatii anume provocate.
Pe baza acestei analize se elaborează planul de tratament și recuperare al bolilor cauzatoare de vertij și tulburări de echilibru și se evaluează eficiența tratamentului. 

Servicii medicale AS Medical Ploiesti

Servicii medicale AS Medical Ploiesti

Videonistagmografia diagnosticarea problemelor de echilibru

Videonistagmografia

Ochii funcționează în strânsă legătură cu urechea internă pentru realizarea echilibrului.  Mișcarea capului sau un alt stimul al urechii interne trimite semnale către mușchii oculari prin intermediul sistemului nervos, formînd așa numitul reflex vestibulo-ocular. Acesta reflex produce în mod normal mișcări ale globilor oculari ce mențin vederea clară în timpul mișcării capului. Mișcarea necontrolată, involuntară a ochilor, denumită medical nistagmus, care se asociază cu sindroamele vertiginoase sunt diagnisticate cu ajutorul videonistagmografiei.

Videonistagmografia - utilă în diagnosticarea problemelor de echilibru, utilizează ochelari speciali, având montate două camere video conectate la sistemul computerizat de analiză a mișcării globilor oculari. Aceste test evaluează mișcarea ochilor în timp ce urmăresc o țintă în mișcare. Alt test evalueaza mișcarea ochilor în timp ce capul este orientat în diferite direcții.
Preluarea și analizarea cu ajutorul unui computer a informațiilor video obținute permite stabilirea precisă, obiectivă, a cauzei ametelilor și a tulburărilor de ehilibru.
Testarea durează circa 15 de minute, pacientul purtând pe cap ochelarii special concepuți, conectați la sistemul video de înregistrare computerizată a imaginilor. I se solicită să își deplaseză privirea în 3 direcții diferite (nistagmusul spontan), apoi este culcat în anumite poziții destinate să declanșeze nistagmusul pozițional (provocat). În final, medicul imprimă mișcări rapide capului pacientului și se înregistrează reacția globilor oculari (head-shaking).

Proba calorică

Proba calorica este o investigatie vestibulara folosita atunci cand suspicionam o afectare a canalului semicircular orizontal sau a nervului vestibular superior si care spre deosebire de VHIT foloseste pentru testare, frecventele joase. 
Pacientul sta culcat, cu capul  la un unghi de 30 grade fata de orizontala, cu ochelari de videonistagmografie pentru inregistrarea de catre soft a nistagmusului. La fiecare ureche se introduce, pe rand aer cald si aer rece timp de aproximativ un minut, ceeace  stimuleaza urechea interna producand un raspuns sub forma de nistagmus .
Proba cu aer este mult mai usor tolerata de catre pacient decat irigatia cu apa,
Testul cu aer putandu-se efectua chiar daca exista perforatie de timpan sau alte sechele postotitice.

Proba calorică investigatie vestibulara
Video Head Impulse Test, este investigatia ce testeaza individual functia celor sase canale semicircular, cea mai frecvent afectata component a sistemului vestibular periferic

Video Head Impulse Test, este investigatia ce testeaza individual functia celor sase canale semicircular, cea mai frecvent afectata component a sistemului vestibular periferic.

Acest test se poate efectua  in prezent cu ajutorul  unor ochelari de videonistagmografie foarte usori, dotati cu o camera video ultraperformanta de mare viteza capabila sa surprinda cele mai mici detalii ale ochilor in timpul testarii. Un soft foarte rapid permite inregistrarea si analiza  lor complexa, transformind acest test clasic intr-unul de mare valoare in precizarea sediului leziunii.

Investigatia consta in efectuarea unor miscari de mica amplitudine a capului in ambele directii( dreapta-stinga), pacientul incercind sa tina privirea fixata pe o tinta de pe perete si inregistrarea miscarilor ochilor de catre videocamera ochelarilor. Aparitia asa numitelor sacade corectoare( miscari ale ochilor ce aduc imagine ape retina) este surprinsa si analizata in comparatie cu viteza de miscare a capului, masurata de niste senzori din ochelari.

Este un test rapid si confortabil pentru pacient, in aproximativ 10 minute obținându-se rezultatul.

Sindrom de apnee în somn (sforăit)

Apneea de tip obstructiv (SASO), adică sforăitul, în limbaj uzual,  care apare atât la adulți, cât și la copii, se poate trata sau ameliora, asftfel încât calitatea vieții pacientului și a familiei să fie vizibil îmbunătățită.

Factorii de risc sunt reprezentati de obezitate, laxitatea tesuturilor data de inaintarea in varsta, sexul masculin, insuficienta cardiaca,etc..

In stabilirea diagnosticului de apnee in somn, alaturi de scorul Mallampti( de confirmare a colapsului  velofaringian), alti  factori implicati sunt diverse cauze de obstructie majora, si anume-deviatia de sept, rinita cronica hipertrofica, rinita alergica, faringolaringite cronice, laringotraheo malacia.

Investigatiile necesare stabilirii diagnosticului sunt endoscopia rino-faringo-laringiana si polisomnografia, aceasta din urma evaluand diversi parametri, in functie de etapele somnului.

Tratamentul SASO este unul igienodietetic( scadere in greutate, un somn de calitate, evitarea alcoolului, consumului de hipnotice), dar cel mai adesea se recomnada terapia CPAP, folosirea de diverse aparate de repozitionare mandibulara si tehnici chirurgicale ORL,  minim-invazive, cu laser sau radiofrecventa.

Sindrom de apnee in somn sau sforaitul in somn
 Fibroscopul

Fibroscopul este format dintr-o sondă flexibilă care conține un fascicul de fibre optice, cu diametrul de 3 - 4 mm,  cuplat la o camera performantă și un monitor, permitand vizulizarea laringelui, atat in respiratie, cat si in timpul emiterii unui sunet. Initial se realizează o anestezie ușoară, timp de cateva minute, a fosei nazale pe unde va fi introdus sonda flexibilă, si de asemenea se realizeaza anestezia usoara a faringelui prin aplicarea unui spray cu lidocaina, pentru diminuarea reflexelor faringiene. Dupa anestezie, fibroscopul este introdus la nivelul nasului si este usor impins catre spatele nasului, coboarand apoi vertical in faringe si permite viualizarea laringelui. In tot acest timp pacientul trebuie sa respire linistit, pentru a vizualiza structurile anatomice in timpul respiratiei sau sa emita sunetul "e" sau "i.

Otomicroscopia

Otomicroscopia este o manevra non-invaziva, realizata cu ajutorul microscopului binocular , care permite evaluarea , diagnosticul si tratamentul afectiunilor urechii externe si medii.
Imaginea microscopului este de o claritate deosebita si permite examinarea cu acuratete a leziunilor urechii externe, ale membrane timpanice , a continutului urechii medii in caz de perforatii ale membranei  timpanice.
Utilizarea otomicroscopului este extrem de utila in aspiratia diverselor secretii sangvinolente sau purulente de la nivelul conductului auditive extern,  extractia de corpi straini , precum si in ablatia unor formatiuni tumorale( pollipi), cu prelevare de examen histopatologic. Deasemenea , sub control otomicroscopic se realizeaza miringotomia,interventie chirurgicala de deschidere a membrane timpanice, cu  plasarea de aeratoare transtimpanice, care sunt niste tubulete ce asigura dreanajul secretiilor din urechea medie.
Clinica noastra are in dotare un microscop performant ,care permita obtinerea unei imagini excelente  in campul de lucru, cu un sistem  puternic de iluminare coaxial si cu o magnificare variabila a imaginii.
 

Otomicroscopia este o manevra non-invaziva, realizata cu ajutorul microscopului binocular , care permite evaluarea , diagnosticul si tratamentul afectiunilor urechii externe si medii.
comunicare.png

Accesează pagina noastră de contact și ia legătura cu unul dintre specialiștii noștri