ORL

Servicii în contract cu CAS

ORL (otorinolaringologia) este ramura medicinii care se ocupă cu anatomia, fiziologia și patologia urechii, a nasului și a laringelui. Așadar medicul ORL-ist are în vedere prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare, sinusurilor.

 

Sănătatea ta, pe mâini bune

Alături de investigațiile și tratamentul patologiilor ORL generale, Clinica As Medical este specializată, prin echipa medicală și echipamentele specifice de ultimă generație, inclusiv în explorările de dezechilibru vestibular – amețeli, vertij și audiologie.

Apneea de tip obstructiv (SASO)  care apare atât la adulți, cât și la copii, se poate trata sau ameliora, asftfel încât calitatea vieții pacientului și a familiei să fie vizibil îmbunătățită.

Clinica noastră are în dotare un microscop performant care permite obținerea unei imagini excelente în câmpul de lucru, cu un sistem  puternic de iluminare coaxial și cu o magnificare variabilă a imaginii.

ORL - Investigații audiologice

Impedansmetria este o investigație clinică prin care se culeg informații despre integritatea membranei timpanice, volumul de aer din urechea medie, importantă pentru depistarea gradului de hipoacuzie sau în diagnosticarea patologiei urechii medii, ca de exemplu în otitele seroase.
Această investigație non-invaziva,nedureroasa, realizata cu un echipament foarte prietenos este de mare ajutor la copii foarte mici, chiar la ieșirea din maternitate, la care nu se pot folosi alte investigații care necesită cooperare  si atentie din partea pacientului.
Impedansmetria  se realizeaza cu  ajutorul unei sonde introduse în urechea externă, care pompează aer la o presiune stabilită, înregistrând simultan deplasările membranei timpanice la aplicarea unor sunete. Testul dureaza aproximativ 5 minute , timp in care pacientul trebuie sa stea nemiscat, sa nu vorbeasca  si sa nu inghita.  

Investigații audiologie - Clinica AS Medical

 • Teastare auz– adulți și copii, inclusiv screening nou-născuți
 • Audiometrie
 • Timpanometrie
 • Reflex stapedian
 • Întocmire dosar protezare auditivă - CAS Prahova

Servicii medicale AS Medical Ploiesti

Servicii medicale AS Medical Ploiesti

Servicii medicale AS Medical Ploiesti

echipamente+otoneurologie.jpg

Diagnosticul și tratamentul tulburărilor de echilibru

Pe lângă o anamneză amănunțită si un examen clinic complex, multidisciplinar, pacienții nostri cu tulburări de echilibru sunt supuși unor teste non-invazive, nedureroase, cu aparatură de specialitate, de înaltă performanță, pentru a diferenția un vertij de tip periferic (cauzat de o afectare a organului echilibrului din urechea internă) de un vertij de tip central (neurologic), in vederea obținerii unui diagnostic cât mai corect si stabilirii tratamentului adecvat tipului de afecțiune. 

Vertijul, instabilitatea, amețelile, dezechilibrul, răul de mișcare, răul de mare, răul de mașină, hypermarket sau aglomerație nu sunt, de fapt, afecțiuni, ci sunt dezechilibre senzoriale ce se pot trata prin reeducarea vestibulară. Dacă una dintre cele doua  urechi este afectata , încercăm sa o reechilibram. Exista multiple situatii in care echilibrul nostru, perturbat de diverse cauze, nu poate fi tratat medicamentos si atunci , intervenim cu aceste echipamente specializate, de reeducare vestibulara .  În unele cazuri, vertijul, amețeala, instabilitatea de cauză ORL ,sunt extrem de simplu și rapid de tratat, folosind tehnici de repozitionare vestibulara, ce dureaza doar zece minute, după ce, poate, s-a apelat ani la rând la tratament medicamentos care nu a tratat cauza, ci doar simptomele.

Care sunt simptomele in tulburarile de echilibru? 

 • Vertij sau amețeală
 • Cădere sau senzație ca veți cădea
 • Greață, vărsături, transpirații
 • Schimbări la nivelul tensiunii arteriale si al ritmului cardiac
 • Încețoșarea vederii
 • Leșin sau senzație de plutire
 • Confuzie sau dezorientare
 • Panica, anxietate, frica
Care sunt simpotomele in tulburarile de echilibru
Reeducare vestibulară pentru răul de mașină, la copilul mic

Reeducare vestibulară pentru răul de mașină, la copilul mic

Probabil că nu v-ați gândit că softurile, jocurile video pot fi de folos copiilor mici. Da, le putem folosi pentru reeducare vestibulară, mai exact în cazul în care copilul mic are rău de mașină. Echipamentele utilizate de către adulți în cabinetul medical sunt mai dificil de folosit de catre copilul mic, așa încât sunt recomandate, pentru acasă, în mediu prietenos, acele jocuri cu animație, cele de condus, care presupun miscarea copilului în timp ce este atent la ecran, pentru perioade scurte de timp, însă constant. Aceste sesiuni de joc au la baza corectarea reflexului vestibulo-ocular,afectat in cadru acestor kinetoze, cum este raul de miscare,  vertijul dependent vizual.

Posturograful static și dinamic computerizat

Posturograful static si dinamic computerizat diferențiază, prin intermediul unui software specializat, cauza tulburărilor de echilibru: suferința urechii interne (afectare vestibulară), suferința somatică osteoarticulară (somatosenzorială) sau afecțiuni oculare (oftalmologice). 
Posturografia computerizată este un test de stabilitate posturală, oferind informaţii despre controlul motor sau funcţia de echilibru în diferite condiţii de mediu. Posturografia computerizata testează legăturile dintre toate componentele sistemului ce asigură echilibrul – ochii, sistemul somatosenzitiv şi sistemul vestibular. Măsoară reacţia unei persoane la medii în care cantitatea de informaţie trimisă de ochi şi sistemul somatosenzitiv-este-variata.
            Testul consta in mentinerea pozitiei pe o platformă, cu privirea fixată la o ţintă anume. Ţinta se mişcă în timp ce senzorii de presiune de sub platformă înregistrează mişcările greutăţii corpului (balansul) în timp ce persoana testată îşi menţine echilibrul (se foloseste un cadru de siguranţă pentru a preveni căderea in timpul testarii).
             Posturografia oferă informaţii despre cât de bine este menţinut echilibrul în timpul unor situatii anume provocate.
Pe baza acestei analize se elaborează planul de tratament și recuperare al bolilor cauzatoare de vertij și tulburări de echilibru și se evaluează eficiența tratamentului. 

Servicii medicale AS Medical Ploiesti

Servicii medicale AS Medical Ploiesti

Proba calorică

Proba calorica este o investigatie vestibulara folosita atunci cand suspicionam o afectare a canalului semicircular orizontal sau a nervului vestibular superior si care spre deosebire de VHIT foloseste pentru testare, frecventele joase. 
Pacientul sta culcat, cu capul  la un unghi de 30 grade fata de orizontala, cu ochelari de videonistagmografie pentru inregistrarea de catre soft a nistagmusului. La fiecare ureche se introduce, pe rand aer cald si aer rece timp de aproximativ un minut, ceeace  stimuleaza urechea interna producand un raspuns sub forma de nistagmus .
Proba cu aer este mult mai usor tolerata de catre pacient decat irigatia cu apa,
Testul cu aer putandu-se efectua chiar daca exista perforatie de timpan sau alte sechele postotitice.

Proba calorică investigatie vestibulara
Video Head Impulse Test, este investigatia ce testeaza individual functia celor sase canale semicircular, cea mai frecvent afectata component a sistemului vestibular periferic

Video Head Impulse Test, este investigatia ce testeaza individual functia celor sase canale semicircular, cea mai frecvent afectata component a sistemului vestibular periferic.

Acest test se poate efectua  in prezent cu ajutorul  unor ochelari de videonistagmografie foarte usori, dotati cu o camera video ultraperformanta de mare viteza capabila sa surprinda cele mai mici detalii ale ochilor in timpul testarii. Un soft foarte rapid permite inregistrarea si analiza  lor complexa, transformind acest test clasic intr-unul de mare valoare in precizarea sediului leziunii.

Investigatia consta in efectuarea unor miscari de mica amplitudine a capului in ambele directii( dreapta-stinga), pacientul incercind sa tina privirea fixata pe o tinta de pe perete si inregistrarea miscarilor ochilor de catre videocamera ochelarilor. Aparitia asa numitelor sacade corectoare( miscari ale ochilor ce aduc imagine ape retina) este surprinsa si analizata in comparatie cu viteza de miscare a capului, masurata de niste senzori din ochelari.

Este un test rapid si confortabil pentru pacient, in aproximativ 10 minute obținându-se rezultatul.

Sindrom de apnee în somn (sforăit)

Apneea de tip obstructiv (SASO) apare atât la adulți, cât și la copii și se poate trata sau ameliora, asftfel încât calitatea vieții pacientului și a familiei să fie vizibil îmbunătățită.

Factorii de risc sunt reprezentati de obezitate, laxitatea tesuturilor dată de înaintarea în vârstă, sexul masculin, insuficiență cardiacă.

În stabilirea diagnosticului de apnee În somn, alături de scorul Mallampti (de confirmare a colapsului velofaringian), alți  factori implicati sunt diverse cauze de obstrucție majoră, și anume, deviația de sept, rinita cronică hipertrofică, rinita alergică, faringolaringite cronice, laringotraheo malacia.

Investigațiile necesare stabilirii diagnosticului sunt endoscopia rino-faringo-laringiana si polisomnografia, aceasta din urmă evaluând diverși parametri, în funcție de etapele somnului. În Clinica noastră dispunem de echipamente speciale pentru efectuarea polisomnigrafiei si de experiența medicală a unei echipe specializate în somnologie. 

Tratamentul SASO este unul igienodietetic (scadere în greutate, un somn de calitate, evitarea consumului de alcool și a consumului de hipnotice), dar cel mai adesea se recomnada terapia CPAP, folosirea de diverse aparate de repozitionare mandibulară și tehnici chirurgicale ORL, minim-invazive, cu laser sau radiofrecvență.

Echipa multidisciplinară AS Medical, formată din medic ORL și medic somnolog poate stabili rapid și corect diagnosticul exact și schema de tratament personalizată, pentru revenirea cât mai curând la o stare de normalitate. 

Sindrom de apnee in somn sau sforaitul in somn

Otomicroscopia

Otomicroscopia este o manevra non-invaziva, realizata cu ajutorul microscopului binocular , care permite evaluarea , diagnosticul si tratamentul afectiunilor urechii externe si medii.
Imaginea microscopului este de o claritate deosebita si permite examinarea cu acuratete a leziunilor urechii externe, ale membrane timpanice , a continutului urechii medii in caz de perforatii ale membranei  timpanice.
Utilizarea otomicroscopului este extrem de utila in aspiratia diverselor secretii sangvinolente sau purulente de la nivelul conductului auditive extern,  extractia de corpi straini , precum si in ablatia unor formatiuni tumorale( pollipi), cu prelevare de examen histopatologic. Deasemenea , sub control otomicroscopic se realizeaza miringotomia,interventie chirurgicala de deschidere a membrane timpanice, cu  plasarea de aeratoare transtimpanice, care sunt niste tubulete ce asigura dreanajul secretiilor din urechea medie.
Clinica noastra are in dotare un microscop performant ,care permita obtinerea unei imagini excelente  in campul de lucru, cu un sistem  puternic de iluminare coaxial si cu o magnificare variabila a imaginii.
 

Otomicroscopia este o manevra non-invaziva, realizata cu ajutorul microscopului binocular , care permite evaluarea , diagnosticul si tratamentul afectiunilor urechii externe si medii.

Accesează pagina noastră de contact și ia legătura cu unul dintre specialiștii noștri