Echipa medicală
În cadrul Secției de Chirurgie vasculară, echipa medicală de excepție, susținută de echipamente de investigații medicale de ultimă oră poate efectua următoarele servicii medicale:
- Consultații
- Ecografie Doppler arterial
- Ecografie Doppler venos
- Toaletă chirurgicală
- Scoatere fire
- Sutura plaga
- Toaleta chirurgicala si pansament
Chirurgie vasculară
Chirurgia vasculară este specialitatea medicală care se ocupă cu depistarea și tratarea afecțiunilor legate de sistemul vascular - arterial, venos sau limfatic, mai puțin cele ale creierului și ale inimii.
Afecțiunile inimii
Cele mai întâlnite afecțiuni vasculare, care pot apărea la adulți:
- boala arterială periferică
- boala carotidiană
- boala anevrismală
- afecțiuni venoase și limfatice periferice
Pacienții cu afecțiuni vasculare necesită, de cele mai multe ori, o abordare multidisciplinară: cardiologic, neurologic, chirurgie vasculară, chirurgie plastică, ortopedie. La Clinica AS Medical, această abordare este posibilă, prin abordarea de tratamente personalizate, în echipe multidisciplinare de servicii medicale, problemele pacienților fiind rezolvate într-un mod mult mai eficient și într-un timp mult mai scurt.
Boala arterială periferică - cea mai des întâlnită afecțiune a arterelor
Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni este, consecință a aterosclerozei și care apare atunci când se depun de grasimi, în special colesterolul, în peretele arterelor. Ateroscleroza are o evoluție lentă, care poate începe chiar din copilărie. Grăsimile se depun pe artere sub forma de plăci aterosclerotice și îngreunează circulația sângelui, îngustându-le, în timp, până la blocarea totală sau fisurarea lor, cauzând formarea de cheaguri de sânge. Arterele se traversează tot corpul uman, așa încât, ateroscleroza poate apărea oriunde în corp.
Factorii de risc, agravanți:
- fumatul
- hipertensiunea arterială
- nivelul marit al grasimilor din sange, în special al colesterolului
- diabetul zaharat
- obezitatea
Care sunt simptomele?
Simptomele diferă în funcție de localizarea aterosclerozei:
- arterele carotide: slăbire bruscă a picioarelor sau mainilor, amorteli, tulburări de echilibru, dificultăți de vorbire, căderea mușchilor feței etc.
- arterele coronare: dureri în piept (angina)
- arterele brațelor sau picioarelor: dureri musculare la mers, chiar și în repaus.
Cum se diagnostichează boala arterială periferică?
Anamneza medicului de specialitate, istoricul familial, analizele de sange recomandate, EKG, ecografia Doppler, care se pot efectua la noi în Clinică, vor stabili gradul de afectare al arterelor și planul de tratament, care va include, cu siguranță și schimbări în stilul de viață, care a fost factor agravant al afecțiunii.


Boala carotidiană, consecință a aterosclerozei și cauză a accidentului vascular cerebral
Boala carotidiană se manifestă la nivelul arterelor carotide, prin îngustarea arterelor cu plăci de ateroscleroză, formate din depozite de grăsime și calciu. Consecințele îngustării arterelor este îngreunarea scurgerii sângelui câtre creier sau ruperea acestora provocânad blocarea totală a vaselor de sânge, mult mai fine, de la nivelul creierului.
Ateroscleroza carotidiana (boala carotidiana) se produce cand arterele se ingroasa cu depozite de colesterol si calciu, Aceste plăci de ateroscleroza îngustează arterele și ingreuneaza sever scurgerea sangelui catre creier sau se pot rupe, așa incat bucăți din ele pot bloca vasele de sange mai fine de la nivelul creierului, provocând apariția accidentului vascular cerebral (AVC). Există, însă, și semne care apar înainte de instalarea unui AVC, și anume cele ale atacului ischemic tranzitor (AIT), care afectează creierul, temporar, mai puțin de o zi și care se manifestă prin slăbiciune, amorțeală a feței sau a membrelor, dificultăți de vorbire sau de vedere. Din cauza perioadei scurte de manifestare a simptomelor și a revenirii aparente, la normal, atacul ischemic tranzitor este, de cele mai multe ori, ignorat, ajungându-se, în mai mult de trei sferturi din cazuri la producerea unui AVC. Există, totuși, un semn distinctiv care se aude la ascultarea cu stetoscopul, care dă indicii cu privire la afectarea arterei carotide, un sunet specific - suflu -pe care îl produce sângele când traversează o arteră îngustată. Acest sunet, împreună cu celelalte indicii medicale vor conduce medicul de chirurgie vasculară la efectuarea unor investigații precum, EKG, ecografia Doppler carotidiană, care indică cu precizie starea arterelor și viteza cu care sângele circulă prin acestea.
Factorii favorizanți în apariția unui AVC:
- hipertensiunea arterială,
- fumatul
- obezitatea
- colesterolul mărit
Pentru că există implicații și cauze interdisciplinare, echipa medicală AS Medical, formată din medici cardiologi, neurologi, de chirurgie vasculară sau recuperare medicală, susținută de echipamente de investigații de ultimă generație și de centru de recoltare analize chiar în sediul Clinicii, va face diferența, prin stabilirea unui diagnosticului rapid, corect și a unui plan de tratament și recuperare care să împiedice apariția unei stări invalidante, chiar fatale, uneori, a pacientului sau revenirea la o viață cât mai aproape de normal, în cel mai scurt timp.
Varicele
Există trei tipuri de vene ale picioarelor: superficiale, profunde și perforante și au rolul de a readuce sângele, încărcat cu dioxid de carbon, la inimă. Când venele superficiale sunt dilatate, albăstrui, vizibile sub piele, proeminente, înseamnă că s-a instalat deja afecțiunea acestora, denumită varice. în cazul în care nu sunt tratate, varicele devin dureroase, provoacă greutate în picioare, senzație de oboseală, pete, ca apoi să se ajungă chiar la ulcerații.
O altă formă a varicelor este cea cu aspect împânzit, de păianjen, care, din fericire, nu implică probleme medicale, ci doar din punct de vedere estetic.
Simptomele varicelor:
- picioare grele
- durere in picioare
- crampe în timpul nopții
- schimbarea culorii pielii gambelor în albăstrui, maroniu
- schimbarea texturii pielii, devenind îngroșată
- apariția ulcerelor greu vindecabile
Complicațiile varicelor care necesită prezentarea la medic:
- umflarea bruscă și accentuata a gambei -tromboza venoasa profunda (TVP)
- formarea unui cheag de sânge în vena afectată, dureros și care produce înroșirea zonei- tromboza varicoasă (flebita superficială) care poate fi și un simptom al unei forme canceroase.
Cauzele apariției varicelor:
- creșterea presiunii sângelui în venele superficiale ale picioarelor
- moștenirea genetică
- obezitatea
- lipsa mișcării, activității sportive moderate
- sexul: femeile sunt mai predispuse aparitiei varicelor
- sarcina
Consultul medical de specialitate este necesar, chiar dacă apar doar formele neestetice, pentru tste mai complexe: analize de sange, ecografie Doppler venos, care se pot efectua, pentru o rapiditate și exactitate a diagnosticului, chiar la noi în Clinică. Există mai multe forme de tratament, în funcție de stadiul afectării, complicații, alte condiții medicale, de aceea consultul medical, alături de investigațiile de specialitate sunt neapărat necesare pentru stabilirea tratamentului potrivit fiecărei persoane.

Accesează pagina noastră de contact și ia legătura cu unul dintre specialiștii noștri