Endocrinologie

Servicii în contract cu CAS

Diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului endocrin, format din glande endocrine care au rolul de a asigura buna funcționare a organismului prin secreția de hormoni.

 

Specialitate în contract cu CAS PH - Consult  GRATUIT  în baza biletului de trimitere 

Endocrinologie

Orice afectare glandulară poate determina o disfuncție - o hipofunctie (un deficit hormonal) sau o hiperfuncție (un exces hormonal) care se traduce în simptome deranjante și care uneori sunt confundate cu cele ale altor afecțiuni.

Departamentul de endocrinologie As Medical:

Departamentul de endocrinologie As Medical:

  • Consultații de specialitate
  • Ecografii
  • Analize de sânge și urină

Pentru că glandele endocrine presupun mecanisme complexe și cu implicații asupra întregului organism, tratarea disfuncțiilor acestora este făcută, la AS Medical, în echipe multidisciplinare, pentru un traseu mai scurt și mai eficient în tratarea și menținerea sub control a afecțiunilor.

Dezechilibrele glandei tiroide

Dezechilibrele hormonale pot crea o multitudine de afecțiuni: tiroidiene, paratiroidiene, hipotalamo-hipofizare, suprarenaliene, modificarea greutății corporale, osteoporoza, infertilitate, disfuncție erectilă,  tulburări ale ciclului menstrual, menopauză, atât la adulți, cât și la copii.

Dezechilibrele glandei tiroide

Glanda tiroidă este localizată la baza gatului, în zona primelor inele traheale și produce hormonii tiroidieni (T3 și T4) care au rol în cresterea si dezvoltarea normala si armonioasa a organismului, a creierului la copil, stimulează sistemul cardio-respirator, sistemul nervos, controlează buna funcționare a gonadelor și fertilitatea, metabolismul glucidelor, proteinelor și lipidelor și produc energie.

Când glanda tiroidă nu produce suficienti hormoni tiroidieni, apare hipotiroidismul, semnele și simptomele variind în funcție de deficitul de hormoni tiroidieni și de rapiditatea cu care se dezvoltă: creștere în greutate, ritm lent de articulare a cuvintelor și a proceselor psihice, astenie fizica marcată, tulburări ale somnului, bradicardie, scăderea acuității vizuale, hipoacuzie, tegumente îngroșate, uscate, reci, micțiuni rare, scăzute cantitativ, somn intens alterat, apatie, nevralgii.

Când glanda tiroidă produce mai mulți hormoni decât este nevoie, apare hipertiroidismul cu scădere în greutate, dar și poftă de mâncare exagerată, agitație psiho-motorie, tahicardie, aritmie si palpitatii, transpirație excesivă, dar și insuportabilitatea căldurii, modificarea ciclului menstrual la femei, modificări ale tranzitului intestinal – diaree, oboseală, slăbiciune musculară.

Un spectru larg de semne și simptome se regăsesc în afectarea glandei tiroide, de aceea investigațiile de sânge și urină, ecografiile, inlcusiv pentru depistarea eventualilor noduli tiroidieni și controlul medical de specialitate sunt foarte importante pentru stabilirea unui plan de  echilibrare a procesului de funcționare a glandei tiroide.

Dezechilibrele glandei tiroide. Un spectru larg de semne și simptome se regăsesc în afectarea glandei tiroide, de aceea investigațiile de sânge și urină, ecografiile, inlcusiv pentru depistarea eventualilor noduli tiroidieni și controlul medical de specialitate sunt foarte importante pentru stabilir
 Disfuncția erectilă și infertilitatea ca urmare a dezechilibrului nivelului de hormoni produs de testicule. Servicii medicale complete din ramura Endocrinologie in Ploiesti

Disfuncția erectilă și infertilitatea ca urmare a dezechilibrului nivelului de hormoni produs de testicule

Testiculele au și o funcție endocrină, esențială pentru sănătatea bărbatului, prin secreția de hormoni care sunt implicați în buna funcționare a aparatului reproducător, a dorinței sexuale, a procesului de erecție, dar și a celui cardio-vascular și a sistemului osos.

Testosteronul, cel mai important hormon masculin, este implicat în dezvoltarea organelor interne si externe, a organelor reproductive – penisul și testiculele, modificarea vocii, creșterea penisului, creșterea în înălțime, creșterea părului în zona pubiană, față și la subrat, determină libidoul, producerea spermei, influențează densitatea osoasă, distribuția grăsimii în corp.

Semnele, simptomele unei secreții scăzute a testosteronului: libido scăzut, disfuncție erectilă, rezistență la insulină, favorizând diabetul, grăsime abdominală, dezvoltarea sânilor, voce subțiată, oase fragile, chelie, oboseală, dureri articulare, creștere în greutate. Secrețiile în exces ale testosteronului pot determina creșterea în exces a părului facial, linie puternică a maxilarului și a umerilor, pierderea părului.

Osteoporoza - afecțiune majoritar feminină, întâlnită și la bărbați, mai ales după 70 de ani

Osteoporoza se manifestă fragilitatea osoasă și risc de fractură, chiar și la cele mai ușoare mișcări, făcute în mod natural și, deși o afecțiune majoritar feminină, apărută, de cele mai multe ori la menopauză, o întâlnim și la bărbați, incidența după vârsta de 70 de ani fiind ridicată. Osteoporoza poate apărea în cazul unui deficit de hormoni estrogeni sau androgeni, a excesului de hormoni tiroidieni,  a nivelului ridicat de prolactină, hormon produs de glanda pituitară, excesului de hormoni produși de glandele paratiroide, glande care au mărimea unui bob de mazăre și sunt situate în gat, în apropierea glandei tiroidei, exces de hormoni glucocorticoizi.

În fază incipientă, osteoporoza nu are niciun simptom, până la prima fractură, când se constată, de cele mai mult ori, o scădere în înălțime, crearea cocoașei și durerile de spate. Fragilitatea osoasă apare frecvent la vertebre, pumn și șold.

Există tratamente și investigații care te vor ajuta ca riscul de fractură să fie unul minim, iar stilul de viață va influența și el minimizarea riscului: eliminarea consumului excesiv de alcool și a fumatului, purtarea unor pantofi care să fie comozi și aderenți, alimentație sănătoasă  în proteine, calciu și mișcare regulată, în propriul ritm.

Osteoporoza - afecțiune majoritar feminină, întâlnită și la bărbați, mai ales după 70 de ani. Consult, diagnosticare si tratare, servicii medicale Endocrinologie Ploiesti
Cauzele instalării menopauzei. Consult, diagnosticare si tratarea afectionilor ce tin de ramura medicala Endocrinologie in clinica AS Medical Ploiesti

Cauzele instalării menopauzei

Ovarele au funcție endocrină esențială pentru sănătatea femeii prin secreția normală a estrogenului și progesteronului, hormonii esențiali ai aparatului reproducător, osos și cardiovascular. Afectarea funcției endocrine a ovarelor creează infertilitate, tulburări ale ciclului menstrual, apariția acneei, apariția unei cantități excesive de păr pe față, piept sau spate.

Reducerea producției de hormoni sexuali -  (estrogen, progesteron) duce la apariția menopauzei, manifestată prin pierderea menstruației, în general după 40 de ani. Menopauza se poate instala progresiv, cu menstre rare, la 2-3 luni sau foarte dese, la 2-3 saptamani, considerându-se definitivă atunci când nu mai există de peste 1 an, dar poate apărea și brusc.

Ce simptome mai apar? Bufeurile, schimbări de dispoziție, osteoporoza, atrofierea musculară, tahicardia, senzașiile de greață, cefaleea, dificultăți de concentrare, anxietate, pielea uscată, țesut adipos în exces, durerile articulare, oboseala, amețelile pot fi semne ale instalării menopauzei.

Un set complet de analize și control la medicul de specialitate și consilierea acestuia vă vor ajuta să treceți peste această perioadă provocatoare cu mult mai multă înțelegere, acceptare și optimism, inclusiv prin adoptarea, pe lângă schema de tratament prescrisă, dacă este cazul, a unui stil de viață sănătos: dietă alimentară bogată în fructe și legume, hidratare, mișcare zilnică, odihnă.

Glandele endocrine:

  • hipotalamus
  • hipofiza
  • epifiza (glanda pineală)
  • glanda tiroidă
  • glandele paratiroide
  • pancreas (componenta endocrină)
  • glandele suprarenale
  • gonadele (ovarele și testiculele)

Glandele suprarenale sunt două glande pereche localizate în partea superioară a rinichilor au funcții multiple și produc hormoni steroizi precum corticosteronul, care ajută la reglarea răspunsului la stres al organismului și la menținerea homeostazei, stare de funcționare în parametrii normali a organismului uman.

Epifiza (glanda pineală) este o glandă de dimensiuni mici, aflată în structura nervoasă centrală, între cele două emisfere cerebrale și este responsabilă de producerea hormonului melatonina, care este stimulat de întuneric și inhibat de lumină, care structurează ciclurile somnului. Tulburările glandei pineale provoacă tulburări mentale, menstruale, greață, vomă, tremor, cefalee și osteoporoza.

Accesează pagina noastră de contact și ia legătura cu unul dintre specialiștii noștri