Consult neurologic
La noi in Clinică, consultul neurologic include, alături de o anamneză amanunțită, și o serie de probe de sensibilitate, pareză, coordonare, examenul limbajului și al memoriei, precum și statusul mental și reflexele.
Simptome otoneurologice
Dacă ai amețeli, dureri de cap, simți că îți fuge pământul de sub picioare sau este foarte dificil să-ți menții echilibrul ai nevoie de consult de specialitate în echipă: ORL vestibular, neurologie și recuperare medicală.
Sănătatea inimii și a creierului sunt strâns legate
Problemele cardiovasculare cresc riscul de accidente vasculare cerebrale și alte afecțiuni neurologice. Colaborăm îndeaproape între specialitățile de cardiologie și neurologie pentru o abordare integrată, asigurând astfel cele mai bune soluții medicale.
Cum funcționează sistemul nervos
Sistemul nervos este un sistem complex, care prin cele doua componente: sistemul nervos central-creierul, măduva spinării - și sistemul nervos periferic- o multitudine de elemente neuronale, receptori senzoriali (ochi, urechi, piele) - reglează și coordonează activitatea întregului organism. Când una dintre părțile componente ale sistemului nervos nu mai funcționează la parametrii optimi, pot apărea tulburări de vedere și de vorbire, de memorie, tulburări motorii și cognitive.
Afectiunile neurologice carora ne adresam sunt:
Boli inflamatorii demielinizante ale sistemului nervos (scleroză multiplă, polineuropatie cronică)
Boala Parkinson și alte manifestări extrapiramidale
Epilepsie
Demențe (boala Alzheimer, demențe mixte)
Algii craniene, nevralgie de trigemen, migrenă ( migrenă vestibulară)
Afecțiuni ale sistemului nervos periferic (mononevrite, polinevrite)
Patologie algică a colonei vertebrale
Tulburări de echilibru de cauză mixtă, centrală și periferică
Otoneurologia, specialitatea care permite un diagnostic corect, rapid și diferențiat al tulburărilor de echilibru
La Clinica AS Medical, experiența echipei medicale, susținută de echipamentele de ultimă generație, ne ajută să diferențiem un vertij de tip periferic (cauzat de o afectare a organului echilibrului din urechea internă), de un vertij de tip central (neurologic), în vederea obținerii unui diagnostic cât mai corect și stabilirii tratamentului adecvat tipului de afecțiune.
Când ne adresăm unui medic neurolog?
Atunci când prezentăm una dintre urmatoarele simptome:
Atunci când prezentăm una dintre urmatoarele simptome:
-Dureri de cap, migrene, algii faciale
- Amețeli, tulburări de echilibru
-Agitație, instabilitate
-Stare de leșin
-Slăbiciune musculară, amorțeală la nivelul membrelor
-Mers instabil și greutate în coordonarea mișcărilor
-Tulburări de memorie
-Tulburări de somn
-Tulburări de vedere-pierderea unei parti din câmpul vizual sau contur imprecise al acestuia, vedere dublă
-Tulburări de vorbire-incapacitatea de a construi expresii și fraze coerente
-Dureri la nivelul spatelui, membrelor, gâtului (regiunea occipitală)
În urma acestei examinări, specialiștii din Clinica noastră, coroborand și cu rezultatul unor investigații extrem de necesare - computer tomograf cranio-cerebral, RMN conventional sau cu substanță de contrast, angiografie cerebrală, electroencefalografie, electromiografie -, pot stabili cu exactitate dacă pacientul are un deficit motor sau de sensibilitate sau dacă este nevoie de un consult interdisciplinar pentru a localiza leziunea și pentru un topodiagnostic corect.
Astfel, în cadrul departamentului de otoneurologie, dispunem de un posturograf dinamic computerizat, care, alături de alte echipamente- videonistagmografie, scaun rotator, proba calorică, VHIT, permite echipei de specialiști in neurologie și ORL să diferențieze dacă o amețeală sau o tulburare de echilibru este determinată de o afectiune a sistemului nervos central ( afectiune neurologica) sau de o afecțiune a sistemului nervos periferic (afecțiune ORL) sau de alte patologii: cardiace, endocrine, psihiatrice.
Accesează pagina noastră de contact și ia legătura cu unul dintre specialiștii noștri