Pneumologia

Pneumologia este specialitatea medicala care se ocupa cu depistarea, diagnosticarea si tratarea afectiunilor sistemului respirator (plamani , bronhii , pleura )si ale mediastinului.

Sănătatea ta, pe mâini bune

Când trebuie să ajungi la medicul pneumolog?

Simptomele pentru care este necesara o vizită la medicul pneumolog: tuse persistentă, respirație șuierătoare, tuse cu mucus, durere și presiune în piept, dificultăți de respirație

Afecțiuni pulmonare

Afecțiuni pulmonare des întâlnite: bronșita, emfizem pulmonar, pneumonie, fibroză pulmonară, apnee în somn.

Evaluarea capacității respiratorii

Spirometria este o metoda standard în evaluarea capacității respiratorii a plămânilor și este utilizată cel mai frecvent ,în diagnosticarea astmului bronsic și a bronhopeumopatiei obstructive cornice (BPOC), dar si in în depistarea unor alte, eventuale patologii pneumologice.

Spirometrie Pneumologie Ploiesti

De ce trebuie să țineți cont când urmează să efectuați investigația numită spirometrie?

Simptomele pentru care este necesara o vizita la medical pneumolog sunt:
- tuse persistenta
- respiratie suieratoare
- tuse cu mucus
- durere si presiune in piept
- dificultati de respiratie

În ziua investigației evitați mâncarea copioasă sau băuturile acidulate
nu fumați înainte de test și evitați ingerarea de alcool cu cel puțin 4 h înainte de test
purtați haine largi în ziua testării.

Ai grijă de plămânii tăi!

Plămânii, la fel ca toate organele și părți ale corpului, îmbătrânesc odată cu trecerea timpului, devenind mai puțin flexibili și își pot pierde forța, ceea ce poate face ca respirația să se facă cu dificultate. Adoptând anumite obiceiuri de viață, sănătoase, vă puteți menține sănătatea plămânilor la capacitate maximă, chiar și la o vârstă înaintată

Cum îmi păstrez plămânii sănătoși?

•    Exerciții fizice
Exercițiile fizice sunt, probabil, cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea plămânilor. Așa cum mișcarea vă menține corpul în formă, acesta vă menține și plămânii în formă. Mușchii dintre coaste se extind și se contractă, iar aerul din interiorul plămânilor se mișcă rapid pentru a schimba oxigenul cu dioxidul de carbon.

•   Evitați expunerea la poluare
Expunerea la poluarea din aer deteriorează plămânii și accelerază îmbătrânirea acestora. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, plămânii pierd o parte din rezistență și devin mai vulnerabili la infecții și boli. Plămânii pot fi afectați inclusiv de poluarea casnică, nu numai de cea industrială. 
De aceea, este important ca și acasă să evitați fumul de la țigări, să evitați fumatul pasiv, să îndepărtați praful cât mai des, să aerisiți, să evitați odorizantele sintetice. De asemena, mucegaiul, praful și mătreața animalelor de companie pot pătrunde în plămâni și pot provoca iritații.

trahee Pneumologie
Plamani Pneumologie

•    Nu fuma sau renunta la fumat!
De fiecare dată când fumezi o țigară, inspiri mii de substanțe chimice în plămâni, inclusiv nicotină, monoxid de carbon și gudron. Aceste toxine vă afectează plămânii.

•    Preveniți infecțiile 
Cel mai bun mod de a evita infecțiile pulmonare este să vă mențineți mâinile curate. Spălați-vă regulat cu apă caldă și săpun și evitați să vă atingeți fața cât mai mult posibil. Beți multă apă și mâncați multe fructe și legume - conțin substanțe nutritive care vă ajută să stimulați sistemul imunitar.

•    Respirați profund!
Respirația profundă ajută la curățarea plămânilor și creează un schimb complet de oxigen. Respirațiile superficiale provin din piept, iar respirațiile mai profunde provin din  cutia toracică, unde se află diafragma. Fiți conștient de creșterea și scăderea zonei toracice în timp ce respirați. 

Accesează pagina noastră de contact și ia legătura cu unul dintre specialiștii noștri