Alergologie

Servicii în contract cu CAS PH

 

Specialitate în contract cu CAS PH - Consult  GRATUIT  în baza biletului de trimitere 

Alergii sezoniere

Primăvara și începutul verii vin cu o serie de alergii la nivelul cailor respiratorii, declansate de  anumite plante, care, de altfel ar trebui să bucure simțurile. Din păcate, nu toată lumea se bucură de această perioadă, alergiile la floarea de tei, plop sau ambrozie fiind foarte des întâlnite.

Teste de alergie

Teste de alergie se pot efectua cutanat (tehnica prick) sau prin recoltare de sânge şi tehnici specifice de laborator. Testarea cutanată este cel mai des utilizată, este cea mai ieftină şi mai rapidă, rezultatele obţinându-se în 15-20 minute. Se folosesc soluţii standardizate de alergeni pentru testare și este corelată cu sensibilizările alergice care sunt relevante pentru simptomele pacientului. Este nedureroasă și prietenoasă cu pacientul.

Intoleranța

Intoleranța apare atunci cand organismul nostru percepe, ca o agresiune, interrelationarea cu diversi agenți, pe care, în mod obișnuit, corpul i-ar accepta, cum sunt cele alimentare sau la medicamente.

Alergii la polen și automedicația nerecomandată medical

Alergia la plop este cauzată, de fapt, nu de puful alb pe care zboară ci la polenul acestuia, fiind  printre cei mai mai importanți zece alergeni aerieni. Cei care au deja aceste alergii probabil știu că polenul este produs de masculul plopului, iar puful și semințele de femela acestuia. Alergia la ambrozie este poate și mai agresivă și greu de suportat pentru pacient.
Cel mai folosite remedii pentru stoparea acestei alergii de către pacienți, fără recomandare medicală, sunt antihistaminicele si decongestive nazale, folosite de multe ori în mod excesiv. Însă, fără recomandarea unui medic, acestea s-ar putea să facă mai mult rău daca nu fac parte dint-o schemă bine gândită, conform nevoilor pacientului. Adresați-vă echipei noastre medicale pentru a vă ghida spre tratamentul potrivit, cu o schemă terapeutică neagresivă și controlată.

Alergologie

Alergia la ambrozie

Ambrozia este o plantă sălbatică, extrem de răspândită la noi în țară, din familia buruienilor și o întâlnim atât pe câmp, cât  și în zonele virane și neîngrijite de la marginea orașelor. Perioada de maximă polenizare se derulează de la sfârșitul verii și începutul toamnei, respectiv în  lunile august și septembrie. Deasemenea, trebuie să știm că cantitatea de polen de ambrozie din aer este mai mare în cursul dimineții, între orele 10 și 3 după-amiaza, astfel încât, pacienții alergici ar trebui să se aștepte la o intensificare a simptomelor în această perioadă a zilei și să evite cat mai mult plimbările în aer liber, mai ales în zilele călduroase, cu vânt intens și uscat. Simptomele alergiei la ambrozie sunt la fel cu ale altor alergii la polen, și anume, inițial apar mâncărimi de nas și de ochi, strănutul în salve, secreții nazale (rinoree) apoase, dureri de cap (presiune la nivelul sinusurilor) cu dispariția mirosului, pentru ca, ulterior, să vorbim de crize de tuse iritativă cu dificultate de respirație ( dispnee), respirație suieratoare (wheezing), acestea din urmă indicând instalarea unui astm bronșic. Pentru diagnosticul corect al alergiei la ambrozie, primul pas este vizita la un medic alergolog, care, pe baza anamnezei, testului cutanat alergic și a eventualelor teste de laborator, din sânge, va stabili cu exactitate gradul de severitate al alergiei și va iniția conduita terapeutică corespunzătoare, personalizată fiecărui pacient în parte.Tratamentul alergiei la ambrozie este un tratament medicamentos ce presupune administrarea de antihistaminice orale, decongestionate nazale, corticosteroizi intranazali, antagoniști ai receptorilor pentru leucotriene, alături de imunoterapie, cu vaccin antialergic sau pastile administrate sublingual.

Alergie la polen - Alergologie Ploiesti

Alergiile respiratorii

Alergiile respiratorii apar sezonier sau zi de zi, în funcţie de prezenţa alergenului în mediu şi au diferite grade de severitate. Cei mai frecvenţi alergeni respiratori sunt acarienii din praful de casă, mucegaiurile, polenurile, epiteliile şi părul de animale de companie și provoacă, cel mai des, rinita alergică, rinosinuzita și astmul alergic. 

Alergii alimentare AS Medical

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare apar rapid după ingerarea alimentului alergenic, spre deosebire de alergiile respiratorii. Se manifestă prin edeme, greaţă, vărsături, diaree, prurit orofaringian, erupţii cutanate pruriginoase. Uneori apar reacţii brutale ale întregului organism, asociate cu scădere de tensiune arterială, adică şocul anafilactic. Principalii alergeni alimentari sunt proteinele laptelui de vacă, albuşul şi gălbenuşul de ou, alunele, arahidele, soia, peştele, ţelina, morcovul, făina de grâu, roşiile, kiwi, bananele, cafeaua, cacaua, piersicile, caisele.

Intoleranta alimentara AS Medical Ploiesti

Intoleranța alimentară

Intoleranța alimentară apare atunci când organismul este incapabil să digere corect un aliment. Intoleranțele pot aparea, cel mai frecvent, când organismului îi lipsesc enzimele necesare pentru digestia anumitor alimente, nu le poate digera in mod corespunzator sau nu poate absorbi in mod eficient substantele nutritive din acestea sau ca rezultat al unui supraconsum al unui anumit aliment. Simptomele intoleranței alimentare sunt durerile de burtă, eczeme și iritații, balonare și apar, de obicei, la câteva ore după consumul alimentelor.

Accesează pagina noastră de contact și ia legătura cu unul dintre specialiștii noștri